logo Huispedia

Succesvol bieden op je eerste koopwoning: je mogelijkheden als starter.


Krijg inzicht in de mogelijkheden van starters op een krappe woningmarkt. Wij helpen je met een overzicht zodat je straks goed voorbereid gaat bieden.

Als starter bieden op een huis in 2024
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 3 mei 2024 5 min. lezen

In het kort.

  • Je eerste huis kopen kan best lastig zijn omdat het veel geld kost.
  • Er zijn verschillende opties die het starters op de woningmarkt makkelijker maakt.
  • Als je weinig ervaring hebt met bieden op een huis is het slim om van biedadvies gebruik te maken.

Voor starters kan het kopen van een huis vanwege de hoge kosten een uitdaging zijn. In de grote steden wordt dit nog moeilijker, omdat de prijzen daar een stuk hoger liggen. Als veel andere woningzoekers besluiten om over te gaan bieden kan dit zomaar betekenen dat een woning toch niet meer binnen je budget past.  

Dus hoe zorg je er als starter voor dat je goed voorbereid tot een openingsbod komt? En zo succesvol gaat bieden op een woning? Hier geven we je een overzicht.  

Bieden op een huis met een startershypotheek   

Als je een hypotheek aanvraagt, wil de bank zeker weten dat je dit kan betalen. Daarom vragen ze om een salaris en soms zelfs om een vast contract. Gelukkig zijn er opties die het starters op de woningmarkt makkelijker maakt. Een goed voorbeeld hiervan is de startershypotheek.  

De starterslening wordt aangeboden door sommige gemeenten in Nederland. Deze lening is interessant als je huidige salaris niet hoog genoeg is om een huis te kunnen kopen. Onthoud wel dat niet alle gemeenten deze kans bieden en er vaak voorwaarden aankleven.  

Ook goed om te benoemen: deze lening is niet gratis. Je betaalt vaak eenmalig een vast bedrag. Ook betaal je een lage rente. Maar het kan nét het duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt om toch je eerste koopwoning te kunnen kopen. 

Bieden op een huis met een familiehypotheek 

Stel je wil een huis kopen, maar je merkt al snel dat je te weinig spaargeld hebt. Dan kan je natuurlijk besluiten om door te sparen. Sommige starters hebben de optie om geld te lenen van ouders of andere familieleden. In zo’n geval kan je dan een familiehypotheek afsluiten.  

Deze lening sluit je af naast je normale hypotheek. Een voordeel van de familiehypotheek is dat je je budget verhoogt en hiermee dus meer ‘ruimte’ hebt bij het bieden op het huis. Het is wel belangrijk om deze ruimte slim in te zetten als je bepaalt hoeveel je gaat bieden. Hoe je dat doet, lees je hieronder.  

Bieden op een huis met een studieschuld 

Een studieschuld hoeft je eerste huis niet in de weg te staan. Maar zorg dat je weet hoe je studieschuld meeweegt in je hypotheekaanvraag. Dat doe je door bij hypotheekadviseurs en hypotheekverstrekkers eerlijk te zijn over je studieschuld.  

Hypotheekadviseurs kijken namelijk naar je inkomen en je openstaande schuld(en) om te bepalen hoeveel jij maximaal kan lenen. Waarom? Om te voorkomen dat je maandlasten te hoog worden en je de lening niet meer kan terugbetalen. Daar heeft uiteindelijk niemand wat aan.  

Moet ik als starter overbieden?  

Het bepalen van je openingsbod kan knap lastig zijn. Zeker als je voor het eerst een huis koopt. Veel woningzoekers hebben een makelaar die helpt tijdens het biedproces. Toch is het slim om ook zelf te begrijpen waaróm je iets gaat bieden.  

De meeste mensen begrijpen dat prijzen omhooggaan wanneer er veel woningzoekers zijn en er weinig huizen te koop staan. Dit speelt nu op de Nederlandse woningmarkt.  Daarom wordt er ook wel gesproken van een ‘krappe huizenmarkt’.  

Op een krappe huizenmarkt gebeurt overbieden vaker. Als een woning veel geïnteresseerden trekt, dan is de kans groter dat sommigen bereid zijn om over te bieden. Of en hoeveel mensen overbieden hangt ook af van de locatie, de staat van de woning en de vraagprijs. Ga er dus niet zomaar vanuit dat mensen altijd overbieden.  

Kan ik als starter onderbieden? 

Maak je op een krappe woningmarkt kans met onderbieden? In andere woorden: kan je het winnende bod hebben zelfs als je onder de vraagprijs biedt? Dat hangt ook hier weer af van de locatie, de staat van de woning en de vraagprijs. 

Verkopers zijn vrij om zelf de vraagprijs te bepalen. De vraagprijs hoeft dus nergens op gebaseerd te zijn. Als de vraagprijs hoger is dan wat je realistisch voor de woning zou kunnen vragen, ligt de woning hoog in de markt. In zo’n geval is onderbieden misschien helemaal niet zo gek.  

Om je te helpen heeft Huispedia het prijsinzicht gemaakt. Hierdoor zien woningzoekers in één oogopslag of een woning laag in de markt ligt, hoog in de markt ligt of redelijk geprijsd is.  

"We wisten niet precies wat we moesten bieden, maar we wilden ook niet te veel boven de vraagprijs bieden. We hebben het huis toen niet gekregen omdat iemand anders meer had geboden."

Toen we de woning later op Huispedia zagen bleek dat het huis heel laag in de markt stond. De vraagprijs was dus relatief laag en we hadden zeker nog wel hoger kunnen bieden."

Lees het verhaal van woningzoeker Steven Schot.

Waarom pas bieden op een woning als ik begrijp waaróm ik iets bied? 

Als je écht tot een goed openingsbod wil komen, is het slim om toegang te hebben tot inzichten die normaal gesproken alleen makelaars hebben. Benieuwd wat voor inzichten dat zijn en hoe ze je helpen om succesvol te bieden op je eerste koopwoning? Lees dan meer over Huispedia Plus

Check nu Huispedia Plus
Succesvol bieden op je eerste koopwoning: je mogelijkheden als starter
Gyan 3 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten