logo Huispedia

De overwaarde van je huis opnemen.


De overwaarde van je huis gebruiken voor het kopen van een nieuwe woning? Wij leggen uit hoe je jouw overwaarde berekent en slim kan gebruiken.

Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 15 apr. 2024 4 min. lezen

In het kort.

  • Je overwaarde kan je gebruiken voor het kopen van een nieuwe woning.
  • Als je weet hoe je jouw overwaarde opneemt, kan je je toekomstige maandlasten fors verlagen.  
  • Je kan makkelijk online berekenen wat je overwaarde is.

Wat is overwaarde?    

 Als je bij de verkoop van jouw woning geld overhoudt na het aflossen van de resterende hypotheekschuld, heb je overwaarde.

De overwaarde bereken je door de huidige woningwaarde en je huidige hypotheekschuld van elkaar af te trekken. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoe je dit berekent.    

Rekenvoorbeeld: 

Stel: je hebt je woning verkocht voor €385.000 en je hypotheekschuld is op dat moment nog €270.000. Dan is de overwaarde: €385.000-€270.000= €115.000 

 Je kan je overwaarde gebruiken bij het aankopen van een nieuw huis. Maar hoe doe je dat en wat zijn de voordelen?    

 Om je overwaarde te berekenen heb je dus de huidige woningwaarde nodig. Maar hoe weet je wat je woning waard is? Heel makkelijk: ‘Wat is mijn huis waard?’. Op basis van gegevens over de woningmarkt, informatie over de omgeving en kenmerken van de woning zelf berekenen wij gratis de waarde van elk huis in Nederland.  Dus ook die van jou.

Hoe neem ik mijn overwaarde op?    

Op zoek naar een nieuwe woning? Dan kan je jouw overwaarde gebruiken om je hypotheekschuld te verlagen. We leggen het uit met een simpel voorbeeld:

Rekenvoorbeeld: 

Stel: je koopt je nieuwe woning voor €440.000. Uit het vorige rekenvoorbeeld kwam een overwaarde van €115.000. Met een hypotheek kan je de woning financieren. Maar dankzij jouw overwaarde heb je een kleinere hypotheek nodig.

€440.000-€115.000= €325.000. Uiteindelijk is jouw nieuwe hypotheek dus €325.000.  

Door je overwaarde te gebruiken leen je dus minder geld. Dit betekent ook dat je minder hoeft af te lossen en over een lager bedrag rente betaalt. Wat dit betekent voor de maandlasten hangt uiteindelijk af van de hypotheekvorm, de rente, en de looptijd.

Wat is de bijleenregeling?    

Gebruik je je overwaarde om een nieuw huis te kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de bijleenregeling. Dit heeft gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

De Belastingdienst vindt namelijk dat als je gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek, je wel de overwaarde voor jouw nieuwe huis moet gebruiken.  

Dat werkt zo: als je een nieuwe hypotheek afsluit voor de aankoop van een huis, dan mag je de rente aftrekken over maximaal de koopsom van de woning min de overwaarde. Een rekenvoorbeeld om je een beeld te geven:   

Rekenvoorbeeld: 

Stel: je hebt €115.000 overwaarde. De koopsom voor de nieuwe woning is €440.000. Dankzij je overwaarde sluit je een hypotheek af van €325.000 (€440.000-€115.000).  

Over deze €325.000 heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Besluit je om meer te lenen dan €325.000, bijvoorbeeld voor een verbouwing? Dan mag je over het bedrag dat je méér leent dan die €325.000 geen rente aftrekken.  

Hoelang geldt de bijleenregeling?   

De bijleenregeling geldt maximaal 3 jaar. Koop je dus binnen 3 jaar na verkoop een nieuwe woning? Dan krijg je te maken met de belastingregel die hierboven beschreven is en mag je de rente aftrekken over de koopsom van de woning min de overwaarde. Doe je dit niet binnen die 3 jaar? Dan mag je de overwaarde besteden zoals je wilt. Besluit je toch een weer huis te kopen, dan hoef je bij de hypotheekaanvraag geen rekening te houden met de overwaarde en krijg je simpelweg hypotheekrenteaftrek over de hoogte van je hypotheek.  

Moet ik eerst mijn woning verkopen om de overwaarde op te nemen?   

Je hebt een nieuw huis gekocht maar je oude huis is nog niet verkocht. Hoe kun je de overwaarde gebruiken voor je nieuwe woning als je het bedrag van de overwaarde nog niet binnen hebt?    

Tada, daar is het overbruggingskrediet voor. Met een overbruggingskrediet leen je de overwaarde van je huis. Verkoop je uiteindelijk je oude woning?  Dan los je de overbruggingslening direct af met de opbrengst van de verkoop. Zo gebruik je uiteindelijk toch de overwaarde voor de aankoop van een nieuwe woning.    

Om de overwaarde vast te stellen is een officiële taxatie nodig. Zodra de taxateur de overwaarde bevestigt wordt er gekeken naar je inkomen en spaargeld. Let wel op: een overbruggingskrediet brengt extra maandlasten met zich mee. Je inkomen en/of spaargeld moeten dus voldoende zijn om deze kosten te kunnen betalen.    

Volgende stap: wat is mijn huis waard? 

Nu weet je wat overwaarde is, hoe je deze berekent en gebruikt bij het kopen van een nieuwe woning. De volgende stap in het berekenen van je overwaarde is weten wat je huidige woning waard is.

Wat is mijn huis waard?
De overwaarde van je huis opnemen
Gyan 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten