logo Huispedia

Je huis verkopen in 9 stappen.


Als je je huis gaat verkopen komt er veel op je af. Om je een handje te helpen hebben we het verkopen van je huis verdeeld in 9 stappen.

Je huis verkopen in 9 stappen
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 15 apr. 2024 9 min. lezen

In het kort.

  • Met een duidelijk stappenplan ga je goed voorbereid aan de slag met het verkopen van je huis.
  • Het is belangrijk om te weten dat iedere stap bepaalde uitdagingen en valkuilen heeft.
  • Met de inzichten van Huispedia haal jij alles uit de verkoop. Zo verkoop jij straks succesvol je woning.

Als je je huis gaat verkopen komt er veel op je af. Dat je met de nodige vragen zit is dus heel normaal. Speel je met het idee om je woning te verkopen? Dan wil je natuurlijk een goed overzicht hebben.   

Om je een handje te helpen hebben we het verkopen van je huis verdeeld in 9 stappen. Stap voor stap nemen we je mee: van het berekenen van je woningwaarde tot het onderhandelen met kopers. Met dit stappenplan ga je met vertrouwen goed voorbereid aan de slag: of je nu zelf je woning verkoopt of met een makelaar! 

1. Oriëntatie 

Als je eraan denkt om je woning te verkopen, heb je jezelf ongetwijfeld de vraag gesteld: ‘Wat is mijn huis waard?’. En dat is logisch. Je wil natuurlijk graag weten wat je woning opbrengt op de huidige woningmarkt. Om alles uit de verkoop van je woning halen is het dus belangrijk om een goed beeld van je woningwaarde te hebben. Dit helpt je later om een vraagprijs te bepalen. Ook is het verstandig om de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in je buurt na te gaan.  

Lijkt het erop dat je je huis voor een hoger bedrag kan verkopen dan je resterende hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Dit bepaalt de hoogte van je budget als je een nieuw huis gaat kopen. 

Bij de eerste stap is het dus belangrijk dat je een goed beeld hebt van je financiële situatie. Wat is bijvoorbeeld je resterende hypotheekschuld? Staat je woning onder water, dan levert je woning een lager bedrag op dan je aan schuld bij de bank hebt. Je blijft dan achter met een restschuld.

Benieuwd of anderen een beetje geïnteresseerd zijn in jouw woning? Op Huispedia kun je je woning onder ‘alleen bij goed bod’ plaatsen. Op deze manier kan je eigenlijk testen hoe je woning het zou doen op de huidige woningmarkt zonder dat je ergens aan vastzit. En wie weet heb je wel gelijk een geïnteresseerde koper! 

2.  Zelf verkopen of met een makelaar? 

In Nederland is het niet verplicht om je woning met een makelaar te verkopen. Toch kiezen veel mensen ervoor om een verkoopmakelaar in te schakelen. Een eerlijke makelaar kan namelijk zeker een aanwinst zijn: hij of zij kan veel ervaring en kennis met zich meebrengen. Je betaalt een verkoopmakelaar om het maximale uit je verkoop te halen. Vaak doe je dat met een percentage van de verkoopprijs: dit heet de makelaarscourtage. Dit percentage verschilt per makelaar maar ligt gemiddeld tussen de 1% en 2,5%. Om te checken of je dit bedrag aan een makelaar wil besteden is het slim om eerst de rol van een makelaar goed te begrijpen.  

Kies je ervoor om zelf de regie in handen te nemen, dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Want geld besparen door je huis zelf te verkopen kan slim zijn, maar dan moet je wel weten waar je aan begint. Op Huispedia hebben we alles voor je op een rijtje gezet. 

3.  Verkoopstrategie bepalen 

Je hebt nu de keuze gemaakt om wel of geen makelaar te gebruiken bij de verkoop van je huis. Nu is het tijd om te kijken naar de verkoopstrategie die past bij je verwachtingen en wensen.  

Een belangrijk punt van je verkoopstrategie is het bepalen van je vraagprijs. Bij stap 1 hebben we het gehad over de waarde van je huis. Dit helpt om tot een realistische vraagprijs te komen. Als je weet wat je huis waard is, is het belangrijk dat je weet welke verkooptactieken er zijn. Als je woning populair is, dan kan het bijvoorbeeld slim zijn om je vraagprijs boven je woningwaarde te zetten. Je zet je huis dan ‘hoog in de markt’. Maar zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Om je te helpen hebben we ons verdiept in alle mogelijkheden en slimmigheden om tot een verkoopprijs te komen.  

Een andere vraag die je jezelf stelt: hoe snel wil je jouw huis verkopen, of wat is de gewenste verkooptijd? Heb je haast? Of juist alle tijd? Wat hier het antwoord ook op is, het is slim om een beeld te hebben van de verkooptijd in jouw regio: dit is de tijd in dagen tussen het te koop zetten van een huis en de verkoopdatum.   

Twee punten die verkopers vaak belangrijk vinden zijn dus het geldbedrag dat het huis oplevert en de snelheid van verkoop. Maar je verkoopstrategie bestaat uit meer belangrijke punten.  

4. Je huis verkoopklaar maken 

Hoe zorg je ervoor dat je woning zich van zijn beste kant laat zien? Dat begint heel simpel: zorg ervoor dat je huis goed is opgeruimd. Woningzoekers zien een badkamer en keuken bijvoorbeeld graag met zo min mogelijk persoonlijke spullen.  

Ook is het verstandig om kritisch door je huis te lopen. Zijn er dingen die verbeterd kunnen worden en die je zelf op kan pakken? Heb je destijds gekozen voor felle muurkleuren? Dan kan je bijvoorbeeld overwegen om deze te witten. Zo leidt jouw persoonlijke smaak woningzoekers minder af en kunnen ze zichzelf makkelijker in jouw woning zien wonen. Oh, en dat bizarre souvenir dat je ooit kocht op vakantie in Tanzania? Misschien is het goed om die alvast op te bergen. 

5. Je woning aanbieden 

Waar kunnen woningzoekers jouw huis straks vinden als het te koop staat? Veel mensen kijken nog steeds veel op Funda. Maar dit platform brengt wel de nodige beperkingen met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld alleen toegestaan dat makelaars woningen aanbieden. Verkoop je zelf je woning? Dan kan dat dus niet op Funda.  

Gelukkig zijn wij er. Huispedia is het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland, waar zowel makelaars als woningeigenaren een woning online te koop kunnen aanbieden.

Op grote huizensites als Huispedia staan duizenden huizen te koop. Om de aandacht van kopers te grijpen is de online presentatie van je huis dus belangrijk. Foto’s spelen daarbij een cruciale rol en zijn voor kopers de eerste kennismaking met het huis. Zorg er daarom voor dat je kwalitatief goede foto’s plaatst die gemaakt zijn op een zonnige dag. Oh, en misschien overbodig maar we zien het nog te vaak voorkomen: zorg ervoor dat je foto’s goed gedraaid zijn. Dat scheelt huizenzoekers weer een nekhernia. 

6. Bezichtigingen 

Goed om vooraf bij stil te staan: als je zelf je woning verkoopt, ben jij het aanspreekpunt. Dat betekent dat (kritische) vragen bij jou belanden. Als je een verkoopmakelaar hebt, vervult diegene deze rol.

Als kopers een aankoopmakelaar hebben, dan adviseert die persoon welke vragen worden gesteld. En let op: het is belangrijk dat je als verkoper eerlijk antwoord geeft op die vragen. Als verkopende partij heb je namelijk een mededelingsplicht. Je hoort de koper bijvoorbeeld te informeren over de gebreken en bijzonderheden van je woning waarvan jij op de hoogte bent.

Nog iets om mee te nemen: je agenda. Sta je op het punt om bezichtigingen te plannen? Bedenk dan dat veel mensen de voorkeur geven aan een rondleiding overdag.

7. Onderhandelen

Dan is het tijd voor misschien wel de spannendste fase in het verkoopproces. Potentiële kopers hebben je woning bezichtigd, maar wat vonden zij ervan? In deze fase wordt dat duidelijk. Als je een verkoopmakelaar hebt, is hij of zij degene die biedingen ontvangt en voor je onderhandelt.

Het onderhandelen kan van start gaan op het moment dat je een bod hebt ontvangen. Het is dan aan de verkopende partij om het bod te accepteren, af te wijzen of een tegenbod te doen.  Het is slim om van tevoren te bepalen wat je minimaal voor je huis wil hebben. Zo weet je wat je onderhandelingsruimte is en kan je beter inschatten of onderhandelen zin heeft. Als een woningzoeker zijn maximale bod heeft aangegeven en het ligt onder je bedrag dat je minimaal wilt, is het misschien wel slim om verder te kijken en in gesprek te gaan met andere potentiële kopers.

8. Tekenen

Als je een bod hebt geaccepteerd ben je er nog niet. Alles moet namelijk zwart op wit staan. Dat gebeurt in het koopcontract, ook wel koopovereenkomst of koopakte genoemd. Wat staat er allemaal in zo’n koopcontract? 

Allereerst, hoe kan het ook anders, natuurlijk je persoonsgegevens en die van de koper. Maar ook de woninggegevens, de verkoopprijs, de datum waarop de overdracht bij de notaris plaatsvindt en de hoogte van de waarborgsom. Dit is een soort ‘aanbetaling’ die de koper betaalt.

Tot slot vind je ook de ontbindende voorwaarden terug in het koopcontract. Met sommige voorwaarden kan de koper nog van de koop af. Denk bijvoorbeeld aan het niet rondkrijgen van de financiering.  

Als je de belangrijkste begrippen kent, weet je zeker waarvoor je tekent. En dat is belangrijk. Daarom heeft Huispedia een lijstje voor je gemaakt, waarin we makkelijk uitleggen wat termen als schriftelijkheidsvereiste en wettelijke bedenktijd betekenen.

9. Sleuteloverdracht 

Je bent het eens geworden met de koper en het koopcontract is ondertekend. Dit betekent: je woning is verkocht. De champagne kan open! Toch? Nou, technisch gezien is je woning verkocht…maar nog wel onder voorbehoud.  

Wat houdt verkocht onder voorbehoud in? Allereerst krijgt de koper 3 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kan de koper dus nog afzien van de koop. Is de wettelijke bedenktijd verstreken? Dan is de koop officieel. Dan ben je er… zou je denken.  

Herinner je je nog die ontbindende voorwaarden die we bij stap 7 benoemden? Die spelen nu een rol. Er zijn meerdere voorwaarden mogelijk. We benoemen de twee meest voorkomende.

De bekendste ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Onder voorbehoud van financiering betekent dat de koop wordt stopgezet als de koper de hypotheek, de financiering voor het huis dus, niet rond krijgt.  

Een andere ontbindende voorwaarde die vaak terugkomt is onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Hoe werkt dat? In je koopovereenkomst geef je vaak een bepaald bedrag aan van noodzakelijke werkzaamheden. Dit zijn werkzaamheden om de woning (weer) in normale staat te krijgen. De badkamer moderniseren valt hier niet onder, een lekkende dakgoot wel. Als uit een onafhankelijke, visuele keuring blijkt dat deze kosten hoger zijn dan in de koopovereenkomst beschreven, heeft de koper het recht een streep door de koop zetten.   

Blijkt ook in deze fase alles goed te zijn? Dan zijn we er echt: je kan nu zeggen dat je succesvol je huis hebt verkocht! Gefeliciteerd en op naar je volgende stap! 

Je huis verkopen in 9 stappen
Gyan 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten