logo Huispedia

Waarom je huis verkopen met een makelaar?


Een eerlijke verkoopmakelaar kan jou helpen met het verkopen van je huis. Zo loop je soepel door het verkoopproces. Maar wat doet een eerlijke makelaar voor je?

Je huis kopen met een makelaar
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 15 apr. 2024 5 min. lezen

In het kort.

  • Een makelaar kan je helpen bij het verkopen van je huis door zijn of haar kennis en ervaring.
  • Makelaars kunnen verschillende soorten kosten in rekening brengen.
  • Op Huispedia kun je makkelijk makelaars vergelijken om zo een makelaar te vinden die bij je past.

Wat zoek ik in een verkoopmakelaar?

Als verkoper zoek je natuurlijk naar een makelaar die goed werk levert tegen lage kosten. Maar kies je voor een lokaal en klein makelaarskantoor? Of ga je toch voor een bekende naam met meerdere vestigingen in Nederland?

Je wil uiteindelijk samenwerken met iemand die je goed begeleidt en jouw persoonlijke voorkeuren meeneemt. Een persoonlijke klik speelt hierbij een rol, maar er zijn nog meer belangrijke punten.

Wat doet een verkoopmakelaar? 

Een eerlijke en daardoor een goede verkoopmakelaar komt op voor jouw belangen. De eerste stap is vaak dat de makelaar kijkt wat je persoonlijke wensen zijn. Wat vind je belangrijk? Heb je bepaalde voorkeuren?  

Dit begint vaak met het kennismakingsgesprek. Heb je een goed gevoel bij dat gesprek? Dan kan dit zomaar een makelaar zijn die goed bij je past. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om meerdere makelaars te spreken. Zo kan je voor je een keuze maakt makelaars vergelijken.  

Hoeveel wil je zelf doen? 

Je kan zelf bepalen hoeveel hulp je wil bij het verkopen van je woning. Bij je kennismakingsgesprek geef je dit aan. Je hebt over het algemeen twee mogelijkheden. 

Een bemiddelingsopdracht 

Als je de verkoop helemaal uit handen wil geven kan je je makelaar een volledige bemiddelingsopdracht tot verkoop geven. Dit betekent dat de makelaar meerdere taken op zich neemt en in sommige gevallen zelfs álle taken die bij het verkoopproces horen. Denk aan het bepalen van de waarde van je woning, je woning online aanbieden maar ook aan de bezichtigingen en onderhandelingen in goede banen leiden. Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk: je kan zelf aangeven welke taken je graag uit handen geeft. 

Een deelopdracht 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je besluit een deel zelf te doen. In dat geval geef je een deelopdracht aan je verkoopmakelaar. Ervaring kan bij sommige onderdelen in het verkoopproces doorslaggevend zijn. Heb je bijvoorbeeld nog nooit onderhandeld? Dan kan het slim zijn om hier de hulp van een ervaren makelaar in te roepen. Maar er kunnen ook punten zijn waarvan je zegt: dat kan ik zelf wel! Misschien kan jij zelf wel het beste de bezichtiging leiden. Want wie kan nou beter over het huis vertellen dan degene die er jaren heeft gewoond?  

Wat kost een makelaar? 

Een makelaar biedt graag zijn kennis & vaardigheden aan, maar vraagt hier (logischerwijs) wel een vergoeding voor. Deze vergoeding heeft een naam: de makelaarscourtage. Mocht je dat woord ergens tegenkomen dan weet je: het gaat hier om de makelaarsvergoeding. De courtage is een percentage van het bedrag waarvoor je woning verkocht wordt. Een simpel voorbeeld om het uit te leggen:  

Rekenvoorbeeld                                                                                                                                                

Courtage % x verkoopprijs                                                                                                 

Voorbeeld: Een courtage van 1,25% bij een verkooprijs van € 480.000 = 

De makelaarsvergoeding is dan 0,0125 x 480.000 = €6.000. 

Maar de vraag is: wat zijn gangbare makelaarstarieven? De gemiddelde makelaarsvergoeding ligt tussen de 0,85% en 1,25%. Hoeveel geld je uiteindelijk betaalt hangt dus af van de verkoopprijs van je woning. 

Hoe bereken je alle makelaarskosten? 

De hoogte van je makelaarskosten verschilt per makelaar. Daarnaast hangt het kostenplaatje ook af van het werk dat een makelaar voor je uitvoert. Aan welke kosten naast de hierboven benoemde makelaarscourtage moet je denken?

Allereerst heb je de opstartkosten. Gemiddeld wordt hier tussen de €350 en €750 euro voor gerekend. Dit bedrag wordt gevraagd nog voor de makelaar start met het verkooptraject en betaal je altijd: of de woning nou uiteindelijk wordt verkocht of niet. Niet elke makelaar rekent opstartkosten. Je kunt online of tijdens het kennismakingsgesprek checken of de makelaar opstartkosten rekent.  

Een andere (mogelijke) kostenpost die je moet kennen: intrekkingskosten. Want mocht je als verkoper plots besluiten toch niet door te willen gaan met de verkoop van je woning, dan kunnen er intrekkingskosten in rekening worden gebracht. De makelaar heeft namelijk al tijd gestopt in het voorbereiden en onderzoek doen. Hier willen sommige makelaars een vergoeding voor. Ook slim dus om bij het kennismakingsgesprek na te vragen.

Wat is een internetmakelaar?

Sinds een paar jaar kan je je woning in Nederland ook verkopen via een online makelaar, ook wel een internetmakelaar genoemd. Verkopers kiezen soms voor een internetmakelaar omdat dit goedkoper is.

Kies je voor een internetmakelaar? Dan zal je sommige taken zelf moeten doen. Want internetmakelaars bieden vaak een beperkter takenpakket dan normale makelaars. Voorbeelden van taken die online makelaars voor hun rekening nemen zijn de woning online plaatsen, de waarde van je woning schatten en vervolgens de vraagprijs helpen bepalen.

Sommige internetmakelaars maken gebruik van een online biedplatform. Vaak krijg je de mogelijkheid om uit verschillende pakketten te kiezen en extra diensten erbij te nemen. Kijk dus goed welke kosten zijn inbegrepen en welke kosten er later nog bij kunnen komen.

Kan ik online meekijken met mijn makelaar?  

Per 1 januari 2023 is het gebruik van een biedlogboek verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij de brancheverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro. Dit geeft je als verkoper het recht om (achteraf) in te zien wat er allemaal is geboden. Wel zo eerlijk. Het biedlogboek moet verkopers inzicht geven in het verloop van het biedproces. Het doel: meer transparantie tijdens de biedingsfase en iedereen op de woningmarkt een eerlijke kans geven. Hierdoor weet je zeker dat een eerlijke makelaar alle ontvangen biedingen centraal op één plek ontvangt. Een bod achterhouden is hierdoor niet meer mogelijk.  

Wat zijn de voordelen van een verkoopmakelaar?  

Na al deze informatie vraag je je vast af: wat zijn precies de voordelen van een verkoopmakelaar? Wij zetten ze op een rijtje. 

  • Een verkoopmakelaar bespaart je veel tijd. 

  • Makelaars kunnen nauwkeurig de waarde van je woning bepalen. 

  • Een verkoopmakelaar kan de juiste verkoopstrategie bepalen. 

  • Verkoopmakelaars hebben ervaring met onderhandelen.

  • Een verkoopmakelaar weet hoe je een woning online professioneel presenteert. 

Hoe vind ik een makelaar?  

Je weet nu wat een verkoopmakelaar doet en wat de voordelen zijn. Ook weet je welke kosten je kan verwachten. Maar hoe vind je nu een makelaar die bij je past? Simpel: door makelaars te vergelijken. Op Huispedia kan dit gratis en makkelijk.   

Start met makelaars vergelijken
Waarom je huis verkopen met een makelaar?
Gyan 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten