logo Huispedia

WOZ-waarde.


De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) wordt elk jaar door de gemeente berekend. Hierbij kijkt de gemeente naar de waarde op 1 januari van het vorige jaar. Dit heet de peildatum. Iedereen die een huis bezit kan elk jaar de nieuwe WOZ-waarde verwachten.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De gemeente kijkt naar vergelijkbare woningen om tot een waarde schatting te komen. Bij deze ‘taxatie’ gaat de gemeente uit van het bedrag dat een woning op zou moeten brengen op 1 januari van het voorgaande jaar (de peildatum).

Om tot een waarde te komen kijkt de gemeente onder andere naar:

  • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen.

  • De locatie van de woning.

  • De woonoppervlakte

  • De perceeloppervlakte

Is de WOZ waarde gelijk aan de taxatiewaarde?

De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de taxatiewaarde. Bij een taxatie gaat een taxateur namelijk langs een woning en maakt een inschatting aan de hand van zijn inspectie. Vervolgens komt hij tot een waardebepaling en deelt deze in een taxatierapport.  Deze rapporten worden vervolgens gecontroleerd door onafhankelijke partijen zoals het NWWI (Nederlandse Woning Waarde Instituut).

Verschil WOZ-waarde en marktwaarde

De marktwaarde is niet hetzelfde als de WOZ-waarde. De WOZ-waarde ligt in veel gevallen lager. Dit komt omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op het voorgaande jaar. In de tussentijd is de woningmarkt veranderd. Op de huidige woningmarkt betekent dit in veel gevallen dat de huizenprijzen gestegen zijn. 

Kan ik zelf de WOZ-waarde berekenen?

Alleen de gemeente kan de WOZ-waarde bepalen. Woningeigenaren kunnen wel zelf gratis een indicatie krijgen van de woningwaarde. Deze is op verschillende huizensites gratis te berekenen.

Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten