logo Huispedia

Je huis verbouwen en verduurzamen: wat is er allemaal mogelijk?


Ga je klussen of ben je van plan te verduurzamen? Dan is er veel keuze. Maar hoe haal je alles uit een verbouwing? Wij leggen uit hoe je succesvol verbouwt én verduurzaamt.

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 19 sep. 2023 4 min. lezen

In het kort.

  • Door te verbouwen of te verduurzamen kan je jouw woning een stuk aangenamer maken.
  • Als je rekening houdt met een aantal punten kan verbouwen of verduurzamen zorgen voor een hogere waarde van je huis.
  • Op Huispedia kan je makkelijk en snel jouw woning volgen en de woonkenmerken aanpassen. Zo weet je direct wat jouw woning waard is na het verbouwen en verduurzamen.

Waarom mijn huis verduurzamen?

Als woningeigenaar heb je veel keuze als het gaat om verbouwen en verduurzamen. Maar of je je woning nu in één keer verbouwt of stap per stap: uiteindelijk kost het geld. Wat krijg je ervoor terug?

Er zijn meerdere redenen om je huis te verduurzamen. Denk aan besparen op je energielasten, je woningwaarde verhogen en een positieve bijdrage aan het milieu leveren. Kortom, genoeg om de mouwen voor op te stromen. Maar waar moet je beginnen? We hebben een aantal belangrijke punten om aan te denken voor je op een rijtje gezet.

Wat is duurzaam verbouwen? 

Als je besluit om je woning te verbouwen doe je dit met het oog op de toekomst. Dan is het wel zo slim om vooraf te bekijken welke duurzame keuzes je allemaal kan maken. Kies je bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel? Dan is dit misschien een goed moment om het dak gelijk beter te isoleren. Nieuwe verlichting in de keuken? Ga dan voor zuinigere verlichting. En zo zijn er nog meer slimmigheden waar je later voordeel van hebt.

Hoe weet ik waar ik mijn huis kan verbeteren?

Een huis verbouwen kan best complex zijn. Het is daarom slim om gebruik te maken van gratis online advies tools. Milieu Centraal biedt bijvoorbeeld de Verbeterjehuis tool. Hier geef je onder andere aan in wat voor soort huis je woont, wat het bouwjaar is en wat het woonoppervlakte is.

Door vragen te beantwoorden over isolatie en het energieverbruik van de woning krijg je een overzicht waar ruimte voor verbetering is. Stap voor stap geef je aan welke verduurzamingsmaatregel je graag zou willen toevoegen aan je huis. En je ziet meteen waar je wel en niet geld aan hoeft te besteden. Weet je meteen waar je aan toe bent.

Hoe ga ik een verbouwing financieren?

Iedereen met een huis wil graag dat het huis energiezuiniger is. Dit betekent namelijk lagere maandelijkse kosten en dus meer geld overhouden aan het eind van de maand. Maar daar is wel eerst een investering nodig. Hoe groot de investering moet zijn? Dat hangt af van je huis, je doel en je ambitie. Het is slim om vooraf te bedenken hoe je de verbouwing gaat betalen. Heb je spaargeld? Ga dan voor jezelf na hoe groot het deel mag zijn dat hiervan naar de verbouwing gaat. Ook is het slim om te checken of je overwaarde hebt. In veel gevallen kan je je overwaarde namelijk gebruiken voor (een deel van) de verbouwing.

Tot slot heb je misschien ook de keuze om een extra lening af te sluiten. Steeds meer kredietverstrekkers bieden een zogeheten verduurzamingshypotheek aan. Maar check wel goed of je deze extra maandlasten erbij kan hebben.

Hoe bespaar ik energie na een verbouwing? 

Je meeste energieverbruik gaat naar het verwarmen van je woning. Door je woning te isoleren valt dus veel geld te besparen. Als je slim omgaat met je verbouwing, zorg je dat je de isolatie dus meeneemt. In Nederland hebben veel huizen al dakisolatie en dubbelglas. Maar vloerisolatie komt bijvoorbeeld minder vaak voor. Besluit je voor de verbouwing al dat een nieuwe vloer op je wensenlijstje staat? Dan is dit dé uitgelezen kans om gelijk voor vloerisolatie te gaan. En dit is natuurlijk maar één voorbeeld.  

Naast de verwarming van je huis gaat een groot deel van het energieverbruik naar warm water. Ook hier kan je besparen. Ga je voor een nieuwe badkamer? Kijk dan goed hoe je deze duurzaam kan. Een goed voorbeeld is een waterbesparende douchekop. Tijdens het douchen merk je niks maar je bespaart wél.

Check wat het je oplevert 

Het verbouwen en verduurzamen van jouw woning zorgt niet alleen voor lagere maandlasten, maar ook voor een hogere woningwaarde. Maar hoeveel is je woning extra waard als je verbouwt en verduurzaamt? Op Huispedia kan je jouw woning volgen. Zo zie je direct wat jouw woning nu waard is, maar kan je ook bekijken wat jouw woning waard is na de verbouwing.  

Volg je woning

 

Je huis verbouwen en verduurzamen: wat is er allemaal mogelijk?
Gyan 19 sep. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten